Maradjon élmény a közös főzés!

Egyre népszerűbbek a főzési élményt kínáló vállalkozások szolgáltatásai, főleg karácsony közeledtével: főzőiskolák, tematikus főzőklubok, évzáró céges főzőcskézés. Az élményfőzés elterjedt és stílusos ajándékötlet, azonban több kérdést vet fel adózási szempontból – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a NAV közleményéből.



A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszaban téves gyakorlatra figyelt fel. Egy élményfőzést szervező társaság a résztvevőknek 27 százalékos helyett 5 százalékos áfatartalmú számlát állított ki. Az élményfőzéseken biztosították az alapanyagokat, és a kurzus résztvevői a séf instrukciói alapján elkészítették a menüt, melyet aztán az előre megterített asztaloknál elfogyasztottak. A szolgáltató azonban csak akkor számlázhat kedvezményes áfakulccsal, ha szolgáltatása étel és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital értékesítésére irányul, és a TESZOR’15 56.10 (éttermi és mozgó vendéglátás) kód alá sorolható.

A főzőiskola vezetése tanfolyam jelleggel, oktatási céllal a TESZOR’15: 85.59.19. kód alá, míg a főzőklub, főzőkör vezetése szabadidős, szórakoztatási céllal – például élményfőzés – a TESZOR’15 93.29.19 kód alá tartozik. Ezek a tevékenységek azonban nem kedvezményes áfakulccsal adóznak, ezért az élményfőzés-szolgáltatásról nem lehet 5 százalékos áfatartalmú számlát kiállítani.

A konkrét vállalkozás ügyletében a fő szolgáltatáselem az ételkészítés instrukciók alapján – vagyis a szórakoztatás és az oktatás –, a további résztevékenységek, mint a felszolgálás, az étel helybeni elfogyasztása, csupán járulékos jellegűek.

A NAV ezért felhívja az élményfőzést, főzőtanfolyamokat szervezők figyelmét arra, hogy ezeket a szolgáltatásokat nem számlázhatják a kedvezményes 5 százalékos áfával, mivel a helyes adómérték 27 százalék.

OBJEKTÍV Hírügynökség 2024. december 19.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés